Seksuele uitbuiting

Seksuele uitbuiting

Seksuele uitbuiting is wanneer je gedwongen wordt om seksuele handelingen te verrichten tegen betaling.

Gedwongen prostitutie is gedwongen seks tegen betaling. Seks tegen betaling onder de 18 jaar is altijd verboden en dus strafbaar. Bij seksuele uitbuiting gaat het geld dat slachtoffers verdienen deels of helemaal naar iemand anders. Personen die jongeren ronselen en aanzetten tot seks tegen betaling werden voorheen ook wel loverboys genoemd. Maar let op: loverboys zijn mensenhandelaren en kunnen ook meisjes/ vrouwen zijn. Ook jongens/mannen kunnen slachtoffer worden van mensenhandel.

Sextortion is een vorm van online seksueel misbruik die steeds vaker voorkomt. Sextortion wordt ook wel ‘seksuele afpersing’ genoemd. Er is sprake van sextortion wanneer iemand je afperst met naaktfoto’s, filmpjes of webcammateriaal. De afperser kan dreigen de naaktbeelden te verspreiden wanneer je niet méér beeldmateriaal stuurt of een geldbedrag betaalt.

Naast uitbuiting kun je ook te maken krijgen met:

Seksueel geweld: Dit is een term die gebruikt wordt voor alle seksuele handelingen die iemand gedwongen moet uitvoeren, ondergaan of zien, zoals aanranding of verkrachting. Ook het gedwongen uitvoeren van seksuele handelingen bij jezelf valt onder seksueel geweld. Jaarlijks krijgen in Nederland duizenden jongeren te maken met een vorm van seksueel geweld. Ook jongens zijn slachtoffer.

Seksueel misbruik kan ook online plaatsvinden. Iemand kan bijvoorbeeld gedwongen worden om naaktbeelden van zichzelf te maken en te delen. Bijvoorbeeld via Whatsapp, Snapchat of de webcam. Ook kan iemand worden bedreigd met het doorsturen van deze beelden naar anderen. Voor seksueel geweld, online seksueel misbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag kun ook terecht bij het Expertisecentrum Mensenhandel en (jeugd)Prostitutie. No Shhhame biedt trainingen en voorlichtingen, specifiek gericht op deze thema's

Bel veilig en anoniem:

040 219 3388