Rapport jongensprostitutie in NL 2021

https://expertisecentrum-mensenhandel-jeugdprostitutie.nl/wp-content/uploads/2021/12/Header-1168x801.jpg

Baanbrekend onderzoek uitbuiting jongens in prostitutie

geeft beeld van minderjarige kwetsbare jongens die tot sekswerk worden gedwongen.

Minderjarige jongens die seks hebben tegen betaling blijven buiten beeld van hulpverlening en politie. Dit blijkt uit het rapport ‘Discretie te allen tijde’ dat het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) in samenwerking met het Expertisecentrum Mensenhandel en (jeugd)Prostitutie van Lumens heeft uitgevoerd. Het rapport biedt inzichten in de achtergrond van jongens die seks hebben tegen betaling en specifiek jongens die slachtoffer zijn van uitbuiting en misbruik.

Er is een groot verschil in het aantal jongensslachtoffers dat bij officiële instanties in beeld is en het werkelijke aantal jongensslachtoffers binnen de prostitutie. Jongens doen bijna nooit aangifte en komen ook zelden in contact met hulpverlening. Met dit onderzoek is het toch gelukt om met hen in contact te komen. De resultaten in dit rapport onderbouwen het vermoeden dat een aanzienlijke groep slachtoffers op jonge leeftijd gedwongen worden tot seks tegen betaling. Zij zijn gemiddeld 15 jaar en wonen vaak nog thuis wanneer ze in zo’n uitbuitingssituatie terechtkomen. Velen van hen geven aan langer dan een jaar te zijn uitgebuit en meerdere seksafspraken per week of zelfs per dag te hebben gehad, waarbij zij de verdiensten of een deel daarvan moesten afstaan.

CKM-woordvoerder José Degen: “Het onderzoek laat zien dat de jongens die slachtoffer worden van uitbuiting al op zeer jonge leeftijd voor het eerst seks hebben tegen betaling. Het is zeer zorgelijk dat zij buiten beeld blijven. Daardoor krijgen zij nauwelijks bescherming of hulp. Hun daders, of het nu gaat om uitbuiters of de mannen die seks kopen van minderjarigen, ontspringen de dans en worden niet opgespoord.”

Woordvoerder Expertisecentrum Mensenhandel en (jeugd)Prostitutie van Lumens Daniëlle van Went: We hebben het over jongens van 15 jaar of zelfs jonger die afspreken op parkeerplaatsen, in bossen en soms zelfs in hun ouderlijk huis. Dan moet je als klant toch vermoeden dat er iets niet in de haak is. Jongens kloppen daarbij niet snel zelf aan voor hulp, terwijl ze dat vaak wel nodig hebben. Instanties moeten echt outreachend te werk gaan. Offline én online. We moeten meer doen om deze jongens te informeren over uitbuiting en misbruik en over waar hulp klaarstaat voor hen. Een specifieke doelgroepgerichte informatiecampagne kan daarbij een uitermate geschikte manier zijn.”

Lees hier het persbericht van 17 december 2021

Lees hieronder het onderzoeksrapport

Voor meer informatie over dit onderzoek en onderwerp kun je contact opnemen met Daniëlle van Went via d.v.went@lumenswerkt.nl

 

Rapport