Sextortion

Sextortion’ betekent dat iemand wordt gechanteerd en afgeperst met naaktbeelden die van hem of haar zijn gemaakt, bijvoorbeeld via de webcam. ‘Sextortion’ is een samentrekking van de Engelse woorden ‘sex’ en ‘extortion’, wat afpersing betekent. Vaak dreigt de afperser de opgenomen beelden door te sturen naar vrienden of familie, tenzij het slachtoffer geld naar de afperser overmaakt. We spreken daarom ook wel van ‘financial sextortion’. Bekijk hier het stroomschema om te controleren of je slachtoffer bent en wat je kunt doen.

 

Ben jij slachtoffer van sextortion? Dit kun je doen:

  • Blokkeer en verwijder de persoon die jou afperst overal. Ga niet in op de bedreigingen.
  • Maak geen geld over! Je krijgt geen enkele garantie dat de beelden niet online worden gezet en de kans is groot dat ze nog meer geld willen.
  • Controleer welke gegevens de dader van jou heeft en verander die. Mocht diegene bijvoorbeeld je Skype gegevens hebben, verwijder je Skype account. Hetzelfde geldt voor je e-mailadres, Facebook account, telefoonnummer, etc. Mocht je je social media account echt niet willen verwijderen, deactiveer dit dan voor in elk geval 2 weken.
  • Controleer de instellingen van al je social media accounts. Zorg ervoor dat onbekenden je profiel niet kunnen bekijken. Maak ook je vriendenlijst onzichtbaar voor anderen. Hoe je dit kunt doen lees je hier.
  • Rapporteer het profiel van degene die je afperst via social media. Tips hiervoor vind je hier. Facebook heeft een apart meldformulier voor sextortion waar je het profiel van de afperser kunt rapporteren. Dit kun je hier vinden
  • Doe aangifte bij de politie. Afpersing (eigenlijk heet dit ‘afdreiging’) is strafbaar. Neem zoveel mogelijk informatie mee over degene die je afperst. Denk hierbij aan chatgesprekken, telefoonnummer, naam, username op Skype en rekeningnummer. Wanneer de beelden online zijn gezet kan er ook sprake zijn van smaad. Dit houdt in dat je imago wordt aangetast doordat de beelden online zijn gezet.
  • Als je toch geld hebt overgemaakt, neem dan contact op met de bank of het wisselkantoor waar je dit hebt gedaan. Laat de bank weten wat jou is overkomen en wie degene is die jou probeert af te persen. Mogelijk kan de bank een onderzoek naar deze persoon instellen.
  • Stel een Google Alert in op je naam of andere informatie die diegene van jou heeft. Denk aan je Facebook account, je e-mailadres, je Skype username. Je krijgt dan bericht van Google wanneer er ergens op internet iets over jou wordt geplaatst met één van die gegevens erbij, bijvoorbeeld de naaktbeelden. Doe dit hier.
  • Zoek jezelf regelmatig op op internet. Mocht het om een foto gaan, dan kun je ook via Tineye opzoeken wat je moet doen.
  • Als de beelden toch online komen, dan kun je het beste zo snel mogelijk contact opnemen met de website en verzoeken om de beelden te verwijderen. Als je jonger bent dan 18 jaar, vermeld dat dan duidelijk in je bericht, en laat de website weten dat de beelden tegen jouw zin in geplaatst zijn.

Heb je vragen over sextortion of over andere onderwerpen die met afpersing of uitbuiting te maken hebben? Bel of mail ons dan, of maak gebruik van de chat.