Gedrogeerd en nu?

//expertisecentrum-mensenhandel-jeugdprostitutie.nl/wp-content/uploads/2018/11/gedrogeerd2.png

Mensenhandelaren gebruiken drogeren om meiden en jongens uit te buiten.
Het kan zijn dat je deze pagina bezoekt via onze muntjes, die wij op onbewaakte momenten in drankjes doen (hygiënisch met handschoentjes) om feestgangers, festivalbezoekers, op terrasjes e.d. te laten zien dat het heel gemakkelijk is.
Een pilletje of druppeltje is zo gedropt en de gevolgen zijn letterlijk niet te overzien.

Met deze actie willen wij ook stimuleren dat jongeren meer aandacht hebben voor elkaars veiligheid.

Nu is het een onschadelijk plastic muntje… de volgende keer ben je gedrogeerd,...

Bij het Expertisecentrum Mensenhandel en (jeugd)Prostitutie komt steeds vaker een melding van een slachtoffer die tijdens het uitgaan is gedrogeerd en die wakker is geworden op een plek die hij/zij niet kent. Meestal weten zij niet wat er gebeurd is vanaf het moment dat zij uit- en vervolgens out gingen.

Slechts aan de lichamelijke gevolgen: verwondingen, signalen van misbruik en verkrachting kunnen zij aflezen wat er gebeurd moet zijn.

"Ik ging gezellig een avondje stappen met vriendinnen. De avond was ontzettend leuk en tof, behalve een gedeelte waar ik niets meer vanaf weet. Op een begeven moment wordt mijn geheugen zwart, later werd ik wakker op een matras. Ik weet niet wat er met me is gebeurt in die tussentijd, wel had ik last van mijn vagina. Later bleek dat jongens seks met me hebben gehad en daar videomateriaal van hebben gemaakt. Na enkele maanden van chantage waarin ik seks moest hebben met allerlei mannen/jongens heb ik mijn verhaal tegen mensen van het Expertisecentrum durven te vertellen. Nu krijg ik hulp om dit achter me te laten"  (19jaar, anoniem). 

Voorkomen is gemakkelijker dan vergeten
Jij kunt niet altijd voorkomen dat je gedrogeerd wordt. Wanneer dit bij je gebeurt is dit dan ook nooit jouw schuld! Wel zijn er tips om de kans kleiner te maken:

 • Houd je drinken bij je in de buurt. Zet dit niet even op een tafel wanneer je bijvoorbeeld naar de WC gaat.
 • Houd je hand over je glas.
 • Neem geen drinken van een vreemde aan. Als iemand je iets te drinken wil geven, loop dan samen naar de bar.
 • Wanneer je drinken anders smaakt dan gewoonlijk (bijvoorbeeld ontzettend zout) laat dit dan bij de bar weggooien of spoel het door het toilet.
 • Mocht je zien dat er bij iemand anders iets in het drinken wordt gegooid, waarschuw diegene dan. Let op elkaar!

Wanneer het je vriend(in) overkomt
Soms is het moeilijk te zien of iemand teveel heeft gedronken of ongewild gedrogeerd is. Mocht iemand zeggen dat hij/zij zich niet goed voelt, help diegene dan! Dat kun je ook al doen door bijvoorbeeld iemand van het personeel te informeren.

Signalen

 • Iemand voelt zich licht in het hoofd worden.
 • Iemand begint raar/”dronken” te praten.
 • Iemand weet niet meer waar diegene is.
 • Iemand valt flauw (Direct professionele hulp inschakelen!)

Meer informatie
Er zijn verschillende partijen waar je terecht kunt voor meer informatie:

 • Expertisecentrum Mensenhandel en (jeugd)Prostitutie. Voor wanneer het jezelf of een ander is overkomen. Wij helpen dagelijks jongens/meiden die slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik. Dit kan ook anoniem!
 • Meld misdaad anoniem / Politie
  Wanneer je (anoniem) contact wilt met de politie.

Voor meer informatie omtrent (party)drugs: